Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Poradniki i przewodniki
(3)
Dostępność
dostępne
(4)
wypożyczone
(1)
Placówka
Filia "Niedźwiadek"
(2)
Filia "Skorosze"
(1)
Filia "Gołąbki"
(2)
Autor
Bator Mikołaj
(1)
Brunka Marek
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Dąbrowska Beata Anna
(1)
Dąbrowska Ewa (internista)
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Pieńkos Magdalena (kulinaria)
(1)
Piątkiewicz Barbara
(1)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(1)
Witkiewicz Magdalena (1976- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Temat
Kiszenie żywności
(4)
Warzywa i owoce kiszone
(4)
Fermentacja
(2)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Gatunek
Poradnik
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Książka kucharska
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(3)
Medycyna i zdrowie
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Kiszonki : samo zdrowie / redakcja Małgorzata Durnowska. - Poznań : Olimp Media Spółka, copyright © 2018. - 159, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Kiszona kapusta czy ogórki to nie tylko porcja witamin, których brakuje nam w chłodniejszych porach roku, ale też naturalny probiotyk. Kiszonki są mniej kaloryczne niż nieprzetworzone warzywa czy owoce, a kisić można nie tylko kapustę i ogórki ale także inne warzywa a nawet owoce. Najzdrowsze zaś są kiszonki wykonane samodzielnie. W tej książce przedstawiamy zasady przyrządzania i przechowywania kiszonek oraz zestaw przepisów na wyborne przetwory. źródło opisu: https://www.gandalf.com.pl/b/kiszonki-samo-zdrowie/
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Gołąbki"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowe kiszonki z owoców, warzyw i ziół / Magdalena Pieńkos. - Warszawa : Wydawnictwo SBM, copyright 2021. - 192 strony : fotografie ; 25 cm.
Zamknięte w słoiku smaki wiosny, lata i jesieni ubogacą każde danie, będą doskonałą przekąską, a także bazą do innych smakowitych potraw. Kiszonki to także wspaniały pomysł na zdrowy posiłek – pełne witamin są naturalnymi probiotykami, które wspomagają naszą odporność. Weganka, Magdalena Pieńkos, instruuje, jak kisić warzywa, owoce, grzyby, a także jak przygotować fermentowane, pełne zdrowia napoje i pomysłowe posiłki z kiszonek. źródło opisu: materiały wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Gołąbki"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowe kiszonki które leczą / Ewa Sypnik-Pogorzelska, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2020. - 220, [4] strony : fotografie ; 24 cm.
Wraz z modą na zdrowie przyszła także moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe – to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności – naturalny, pozbawiony wszelkich dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu. Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie trzeba wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. I po czwarte, to idealny sposób na… zamknięcie lata w słoiku. W książce znajdziesz 80 wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Autorki sięgają po tradycyjne warzywa do kiszenia, jak ogórki, kapusta, papryka i buraki, ale eksperymentują też z cebulą, cukinią, dynią, fasolką szparagową, kalafiorem, marchwią, pomidorami, rzodkiewką, białą rzodkwią i selerem korzeniowym. Kiszą jabłka, śliwki i cytryny. Co więcej, dzielą się radami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania kiszonek. Opisują także ich niezwykłe zalety zdrowotne. źródło opisu: materiały wydawcy
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Niedźwiadek"
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Filia "Skorosze"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Zdrowa i naturalna kuchnia na co dzień.
Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowskąto kolejna książka pokazująca bogactwo kuchni roślinnej. Kiszonki wspomagają układ odpornościowy i pokarmowy, ponieważ naturalny proces konserwowania nie pozbawia produktów ich składników odżywczych. Dlatego fermentowana żywność jest wyjątkowo zdrowa. Jeśli nie masz piwnicy lub chłodnego miejsca – nie martw się. Wcale nie potrzebujesz ogromnych beczek czy słoików. Z tym poradnikiem kiszenie jest naprawdę proste! Dla miłośników koncepcji żywienia dr Ewy Dąbrowskiej do przepisów dodane są cenne informacje, na jakim etapie postu lub diety można wykorzystać fermentowany produkt. W tym roku zatroszcz się o swoje zdrowie i postaw na kiszonki! źródło opisu: opis wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Niedźwiadek"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej