Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Dostępność
dostępne
(3)
Placówka
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
(1)
Filia "Niedźwiadek"
(2)
Autor
Łuczaj Łukasz (1972- )
(2)
Kalemba-Drożdż Małgorzata
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(3)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Temat
Rośliny jadalne dzikie
(3)
Owoce
(2)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Przyprawy
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(2)
Książka kucharska
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Dzika kuchnia / Łukasz Łuczaj. - Warszawa : Nasza Księgarnia, 2013. - 319, [1] s. : il. kolor. ; 26 cm.
Na okł. podtyt.: Opisy roślin, przepisy kulinarne, felietony.
Zielnik i książka kucharska w jednym! To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach. W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowo-mniszkowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną. Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie, zaczerpnięte ze zbioru felietonów W dziką stronę.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział "Czechowice" Wypożyczalnia dla Dorosłych Nr 116
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzika kuchnia / Łukasz Łuczaj. - Warszawa : Nasza Księgarnia, 2018. - 318, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 26 cm.
Bibliografia na stronie 315. Indeks.
"Dzika kuchnia" Łukasza Łuczaja łączy w sobie funkcję zielnika i książki kucharskiej. To praktyczny przewodnik po ponad sześćdziesięciu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, dziurawiec, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku oraz jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach. źródło opisu: Nasza Księgarnia, 2013
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Niedźwiadek"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Na okładce: To więcej niż książka kucharska, to kompendium - przewodnik dla wszystkich o zielonym sercu. Niektóre przepisy są swojskie, inne zaskakujące i pobudzajace wyobraźnię. Ta książka jest pełna nie tylko smaków, ale też tego, co lubię najbardziej - solidnej dawki wiedzy. Klaudyna Hebda, autorka bloga klaudynahebda.pl.
Podtytuł z okładki.
Autorka Jadalnych kwiatów i Pysznych chwastów po raz kolejny zaskakuje potrawami z darów dzikiej natury! Tym razem proponuje niepowtarzalne przepisy na dania z drzew. Spróbuj marynowanych szyszek, bukowej nutelli czy lipowych lodów. Ugotuj brzozowe risotto, upiecz chleb z żołędzi i zrób keczup z głogu. Zaskocz swoich gości oryginalnymi daniami prosto z lasu. Otwórz się na nowe doznania i sprawdź, jak smakowite mogą być drzewa. źródło opisu: Wydawnictwo Pascal
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia "Niedźwiadek"
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej